Tot inainte! Amintiri din copilarie.

Interviurile care se regasesc in aceasta carte nu sunt doar pentru generatiile care au invatat sa citeasca la lumina unui cuptor, in momentul in care se lua curentul, ci si pentru generatiile care vor fi curioase sa afle cum au trait parintii si bunicii lor. Partea goala a paharului este aceea ca am apucat sa traim agonia totalitarismului, ca am apucat sa vedem la ce duce partidul unic si dihotomia dintre ceea ce vorbesti acasa si ceea ce spui la scoala. Iar partea plina este aceea ca, tocmai din acest motiv, am prins apoi un moment unic, efectiv istoric. Am fost o generatie infinit mai norocoasa decat cea a parintilor nostri, care se nasteau in anii ultimului razboi (plus sau minus) si care chiar au trait comunismul din plin, cu dealurile si vaile sale. Noi am avut imensa sansa de a fi contemporani, in plina tinerete, cu prabusirea acelei utopii. Drept care, intr-un fel, noi am trait comunismul ca pe o boala a copilariei — de genul celor total neplacute pe moment, cu febra, usturimi si mancarimi uneori, care-ti mai lasa eventual si ceva semne, dar care finalmente nu te omoara si te imunizeaza pentru mai tarziu. (Adrian Cioroianu)


CRONICI/ RECENZII:

Florin Toma: Operaţie pe acord deschis (Viața Românească)

„Succesiunea de testimonii alcătuită de Valeriu Antonovici şi Simona Preda (altminteri, un cronicar de artă şi un scriitor de o sensibilitate aş îndrăzni să spun atroce, o pasionată „recuperatoare” în scris a unui timp revolut al eleganţei şi manierei atente, a unui imaginar fastuos!) a avut şi un pandant vizual. Un film al cărui artizan a fost Valeriu Antonovici (filmări interesante şi dibăcie în montaj şi regie) şi în care, o parte dintre personajele cărţii şi-au depănat amintirile în faţa camerei de luat vederi. Un film aşezat pe-o carte. Citind-o, mi-au răsărit în minte amintirile lui Iacob Negruzzi despre şedinţele „Junimii”, în care Ion Creangă citea savuroase fragmente din „Amintiri din copilărie”. Şi, după lectura cărora, toată lumea se simţea parcă mai bine.” (Florin Toma)

Cartea de la ora 5 cu Dan C. Mihăilescu

„E de ajuns să enumerăm câțiva autori cuprinși în carte – Doina Ruști, Răzvan Mazilu, Doina Jela, Florin Toma, Theodor Paleologu, Tiberiu Soare, Pavel Șușară, Ana Barton, Mirel Bănică – pentru a înțelege numaidecât varietatea perspectivelor asupra copilăriei în ceaușism. Dincolo de mulțimea umilințelor, de sărăcie, pionierie, limitări, malformări ș.a.m.d. e limpede că prefațatorul are dreptate : ”am fost o generație infinit mai norocoasă decât cea a părinților noștri, care se nășteau în anii ultimului război (plus sau minus)…” (Dan C. Mihăescu)